Mibral rekonstrukcija cjevovoda

Rekonstruišemo vodovodni cjevovod za buduće generacije

Mibral doo, u saradnji sa Higra doo, izvodi radove na rekonstrukciji distributivne vodovodne mreže na području kantona Sarajevo, preciznije na području općina:

Centar, Novi Grad, Vogošća, Stari Grad i Ilidža.

“U današnjem dobu, kada tehnologija i infrastruktura igraju ključnu ulogu u svakodnevnom životu, rekonstrukcija vodovodnog cjevovoda predstavlja važan korak prema unapređenju života u našem gradu. Ovaj projekt se ne bazira samo na postavljanju cijevi i osiguravanju vode, on je direktna investicija u budućnost, održivost i poboljšanju kvalitete života za sve građane. Sa ogromnom dozom ozbiljnosti i odgovornosti prihvatili smo se realizacije ovog izuzetno kompleksnog projekta”. riječi su Maje Bralović-Smith, direktorice Mibral doo.

Rekonstrukcija cjevovoda

U razgovoru sa Dejanom Jovovićem, Voditeljem odjela Hidrotehnike, pojašnjavamo kompleksnost ovog projekta. Mibral je nosioc odgovornosti za sljedeće vrste radova:

Pripremne zemljane, montažne i završne radove na ugradnji cjevovoda, te vraćanje raskopanih površina u prvobitno stanje.

 • U ukupnoj dužini od 36 km, radovi se izvode na čak 45 različitih lokacija
 • Planirani broj kućnih priključaka na novi cjevovod cca 2.200
 • Planirani rok izvođenja radova je dvije godine
Nesmetano vodosnabdijevanje i saobraćaj

U toku radova posebna pažnja se daje što urednijem vodosnabdijevanju i nesmetanom odvijanju saobraćaja, kako bi se smanjio uticaj radova na lokalno stanovništvo. Kao društveno odgovorna kompanija, koja u potpunosti razumije poslovni i socijalni aspekt lokalnog stanovništva na koje utiče u svakodnevnom poslovanju, posvećujemo posebnu pažnju brzim i kvalitetnim radovima.

Razumijevanje i sudjelovanje građana ključni su elementi uspješne implementacije ovog projekta.

Partneri u projektu

Projekat se finansira iz kredita EBRD banke, a investitor je KJKP ViK doo Sarajevo. Uslovi ugovaranja se provode prema FIDIC “Crvena knjiga 1999.” (međunarodni najpoznatiji uslovi ugovora, posebno u kontekstu inžinjerskih i građevinskih projekata na temelju modela projektovanja i izvođenja, koji ima za cilj efikasnu realizaciju projekta).

Projekt info:

 • Naziv projekta: Gr CF Sarajevo Water Supply Project – Tranche II, Reconstruction of water supply network – Phase V
 • Investitor: KJKP ViK doo Sarajevo
 • Nadzor: Konzorcij PPG Sarajevo i Temelsu Ankara
 • Rok izvođenja: Dvije godine
Projekat u brojevima

Mibral je lider u polju hidrotehnike, te je zahvaljujući stručnoj ekpertizi (uz posjedovanje posebnih, međunarodnih certifikata), referenc listi, specifičnoj mehanizaciji, broju stručnog i osposobljenog kadra – uspio ispuniti visoke zahtjeve projekta i dati garanciju za kvalitet radova. Tokom dugih 46 godina poslovanja Mibral realizira nebrojeno infrastrukturalnih projekata, koji su doprinjeli pobošljanju uslova življenja i poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Projekat u brojevima
 • 36.000 metara distributivnog cjevovodova
 • 25.000 metara priključnih cjevovoda
 • 2.200 broj kućnih priključaka
 • 90 gradskih ulica
 • 60.000 kvadratnih metara sanirane asfaltne površine
 • 5 gradskih općina kantona Sarajevo

Kao dodatnu vrijednost ovog projekta izdvajamo činjenicu da su novonastale sanirane površine nerijetko dobile novu vrijednost poput: biciklističkih staza, šetnica, trgova i sl. koji su obogatili sadržaje općina i kantona Sarajevo.

46 godina s ponosom gradimo!

Rekonstrukcija cjevovoda Sokolović Kolonija

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn