Zaštita na radu

Neophodnost zaštite na radu u građevinskoj industriji: sigurnost na prvom mjestu

Jedna od ključnih vrijednosti koje izdvajaju kompaniju Mibral doo, kao poželjnog poslodavca, je snažna usmjerenost ka zaštiti na radu.

Građevinska industrija predstavlja jedan od najdinamičnijih sektora u privredi, s nizom značajnih infrastrukturnih projekata i potrebom za stručnom radnom snagom. Međutim, sa svim tim potencijalom i prilikama, dolazi i niz rizika i opasnosti. Upravo zbog toga je zaštita na radu u građevinskoj industriji od ključnog značaja.

Pet je ključnih razloga zašto posvećujemo posebnu pažnju ovom segmentu poslovanja, uz apsolutni imperativ da se svi uposlenici i uposlenice našeg kolektiva osjećaju potpuno bezbjedno i sigurno na svom radnom mjestu:

1. Građevinska industrija: visok rizik, visoka odgovornost

Građevinska industrija povezana je s nizom opasnih aktivnosti, kao što su: rad na visini, korištenje teške mehanizacije, rukovanje materijalima i opremom, te izlaganje nepredvidivim vremenskim uslovima. Ove činjenice stvaraju visok rizik za povrede i nesreće na radu. Upravo zbog toga, zaštita na radu mora biti prioritet kako bi se zaštitili radnici od potencijalnih opasnosti.

2. Zaštita života i zdravlja radnika

Najvažniji aspekt zaštite na radu u građevinskoj industriji je zaštita života i zdravlja radnika. Povrede na gradilištima mogu imati ozbiljne posljedice, uključujući invalidnost ili čak smrtni ishod. Stoga je imperativ osigurati da se svaki radnik na gradilištu osjeća sigurno i zaštićeno, uz objezbjeđenje potrebne edukacije i zaštitne opreme.

Nerijetka su i profesionalna oboljenja, te nam je imperativ prepoznati moguće uzročnike profesionalnih oboljenja i ukloniti ih na vrijeme, korištenjem adekvatne zaštitne opreme ili promjenom načina izvođenja pojedinih radova (radnji).

3. Zakonodavni zahtjevi

Zakoni i regulative su jasni kada je u pitanju zaštita na radu. U mnogim zemljama postoje strogi zakoni koji zahtijevaju od građevinskih kompanija i njihovih zaposlenika da se pridržavaju određenih standarda sigurnosti na radu. Nepoštivanje ovih zakona može rezultirati pravnim sankcijama, što može štetiti reputaciji i finansijskim okvirima kompanije.

Od 2020. godine na snazi je novi zakon zaštite na radu za FBiH, koji je jako sličan evropskim strogim zakonima, kojeg se u potpunosti pridržavamo.

4. Unapređenje produktivnosti

Poboljšana sigurnost na gradilištu može dovesti do povećanja produktivnosti. Radnici koji se osjećaju sigurno i zaštićeno su skloniji raditi efikasnije i sa manje stresa. Izbjegavanje povreda na radu nam omogućava kontinuirani rad na projektima.

5. Dugoročni pozitivni imidž kompanije

Kompanije koje se ističu u zaštiti na radu često imaju bolju reputaciju u industriji, te se prepoznaju među radnom snagom kao poželjan poslodavac. Zahvaljujući našoj opredjeljenosti da iskreno brinemo o svakom zaposlenom, prvi smo izbor kvalificirane radne snage, investitora i partnera, što doprinosi našem dugoročnom uspjehu i rastu.

Svi značajni evropski fondovi, kao i finansijeri najveću pažnju obraćaju na zaštitu na radu kao i zaštitu okoliša. Kompanija Mibral je i u ovom segmentu ispred konkurencije, jer smo jedni od rijetkih koji sem 9001 certifikata imamo i 14001 (najpriznatija međunarodna norma za sisteme upravljanja okolišem), kao i 45001 (međunarodna norma o zdravlju i sigurnosti na radu) ISO standard.

Kako ističe Igor Šormaz, Referent zaštite na radu u kompaniji Mibral:

“Zaštita na radu u građevinskoj industriji nije samo moralna obaveza već i zakonski jasno definisana. Ona čuva živote i zdravlje radnika, poboljšava produktivnost, te čini našu kompaniju sigurnim partnerom za sve uposlene i poslovne partnere. Naša praksa je sljedeća:

Pri zapošljavanju radnika u kompaniji Mibral, obavljamo sa njima uvodni razgovor vezano za zaštitu na radu, pojašnjavamo potencijalne rizike i opasnosti vezane za našu vrstu radova.

Nakon toga slijedi obuka za pravilno i sigurno rukovanje mašinama, sa kojima će imati dodir i na kojima će raditi. Obuka zaštite od požara, zaštite na radu, kao i ljekarski pregled su uvod za siguran i zdrav rad u našoj kompaniji. Svaki radnik prije odlaska na gradilište, dobija zaštitnu opremu, koja mu je neophodna i obavezna za obavljanje zadataka koji su definisani sa pozicijom za koju je zaposlen.”

U narednom periodu ne samo da ćemo nastaviti sa dosadašnjim praksama, nego ćemo težiti konstantnim unapređivanjima, čime potvrđujemo zasluženi epitet “jednog od najpoželjnijih poslodavaca u građevinskoj industriji”.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn