Park Betanija

Gradski park Jezero na Betaniji – Sarajevski Central Park

Jeste li znali da je park Jezero na Betaniji, popularno prozvan “Sarajevski Central Park”, sa površinom nešto manjom od sedam hektara – jedan od najvećih parkova u Sarajevu?

Ovaj park predstavlja jednu od najljepših zelenih oaza u Sarajevu. Sam lokalitet parka nalazi se svega petnaestak minuta od centra grada, na padini ispod gradskog porodilišta i rezultat je projekta uređenja koji je realizirala kompanija Mibral u konzorciju sa kompanijom “Flex-Invest”.

Mibral projekti vanjskog uređenja
Kako je počelo

Lokacija jednog od trenutno najpopularnijih mjesta za odmor i rekreaciju, prije uređenja, je zapravo bila zapuštena šetališna zona. Obzirom na ekspanziju gradnje stambenih objekata u okolnim naseljima Šip, Koševo, Jezero i Kromolj izražena je potreba stanovništva za uređenjem ovakvog tipa parka, sa brojnim propratnim sadržajima, jer sličan park do tada nije postojao na ovom lokalitetu.

Slobodno možemo istaći da je ova lokacija, po završetku projekta, prerasla u gradsku ljepoticu, omiljeno mjesto rekreacije brojnih građana Sarajeva i posjetilaca glavnog grada.

Opis projekta: Radovi na uređenju gradskog parka Jezero – Betanija

Prilikom izvođenja radova na uređenju gradskog parka, pomenuta lokacija je obogaćena raznim sadržajima, pored ostalog:

  • Izgradnja pristupnih staza sa plohama za ugradnju mobilijara
  • Četiri dječija igrališta sa različitim sadržajima – mobilijarom
  • Sedam rekreativnih (fitnes) zona duž novouređene šetačke staze za sve uzraste
  • Ugradnja zip line
  • Izgradnja staze/plohe za rolanje od bojenog betona od približno 1.000 m2
  • Sanacija postojećih zidnih klupa
  • Ugradnju novih klupa i korpi za otpad duž pješačke staze od preko 2 kilometra
  • Sanacija postojećeg rigola u za odvodnju oborinskih voda
  • Osvjetljenje pješačkih staza i igrališta sa LED dekorativnom rasvjetom, kao i reparacija postojećih stubova rasvjete svjetiljkama, uz reparaciju postojećih stubova
  • Izrada i postavka info tabli
Uređeno s ljubavlju

Projekti poput ovog, koji su korisni za sve uzraste, koji su generator dobre energije i života u skladu s prirodom, koji će ostati na korištenje generacijama dugo iza nas – daju dodatnu svrhu našem poslu i slobodno možemo reći da ovo nije bio poslovni projekat, nego zadovoljstvo kreiranja posebne oaze, sa ljubavlju u svakom detalju ovog jedinstvenog prostora.

Bilo da će posjetioci vrijeme provoditi u rekreaciji, dječijoj igri, šetnji ili vožnji bicikla, pa čak i rolanju ili spustu zip line-om, vjerujemo da će divne trenutke provesti upravo u ovom parku!

46 godina s ponosom gradimo!

Investitor: Općina Centar Sarajevo

Nadzor: Energoinvest dd Sarajevo

Izvođač radova: Mibral doo | Almir Pozderović, Projekt menadžer, Flex-Invest doo

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn